Nipt dilemma’s

Echt Lies

Het is momenteel veel in het nieuws. Het standaard vergoeden van de Nipt.
De test waarmee ze vroeg in de zwangerschap via het bloed van de moeder kunnen onderzoeken of het ongeboren kind Down heeft. Zo wordt het door de media omschreven.
Ik hoop vooral dat mijn woorden overkomen zoals ik ze bedoel. Want ik wil er ook wat over kwijt.

De NIPT kent momenteel veel voor en tegenstanders. De voorstanders zeggen goed om hem te vergoeden, dan hoeven de mensen die hem willen niet meer naar het buitenland (Belgie is erg ver rondom deze onderzoeken en verricht ze op eigen kosten ook bij mensen die niet uit Belgie komen). De tegenstanders zeggen niet vergoeden! (Ouders van) kinderen met Down staan op de balustrade. Is mijn kind dan niet welkom? Mag ik er dan niet zijn? En daar wringt nu juist mijn schoen…..

Want de Nipt is niet perse bedoeld om mensen zwangerschappen af te laten breken, of om te zeggen ban alle mensen met Down!
De Nipt is niet bedoeld om alleen Down vroegtijdig te ontdekken. De Nipt spoort immers ook Trisomie 13 (Patau) en Trisomie 18 (Edwards) op. En Edwards en Patau zijn chromosoom aandoeningen die zo heftig zijn dat het kind nooit ouder zal worden dan een paar dagen, of weken. (uitzonderingen daargelaten) De meeste kindjes sterven na de geboorte binnen een paar uur als zij een van deze aandoeningen hebben. Je kunt stellen dat zij niet levensvatbaar zijn.

Daarnaast is de Nipt niet wettelijk verplicht, ook niet als hij straks wel vergoed wordt. Dat is geen enkel onderzoek of echo. De 12, 20 en 32 weken echo wordt vergoed. Maar als jij hem niet wilt is er niemand die je kan verplichten hem te doen. Dat is ook niet de bedoeling van het vergoeden van de Nipt.

En natuurlijk vind de Nipt eventueel ook het Downsyndroom. Maar is het dan niet alsnog aan de ouders om te beslissen wat zij met deze informatie doen?
Mij lijkt het prettig dat je weet als je kind Down heeft. De keuzes die je verder maakt. (je zwangerschap afbreken, doorzetten, meer onderzoek of gewoon afwachten) is aan de ouders zelf. Die beslissing kan niemand voor je maken. En ook dat is niet de bedoeling van de Nipt.

Ik snap dan ook niet zo goed waarom (ouders van) kinderen met het syndroom van Down zich zo bedreigd voelen door de Nipt. Het vergoeden van deze test wil helemaal niet zeggen dat zij niet welkom zijn! Integendeel, de zorg rondom de bevalling kan er alleen maar beter van worden. Dat er ouders zijn die de zwangerschap afbreken na dit nieuws is een feit. Maar dat gebeurd nu ook.

Waarom ik me hier mee bezig houd? Wij hebben ook een zwangerschap gehad waarbij bij de combinatietest aan het licht kwam dat ons kindje niet levensvatbaar was. Juist door deze test hoefde Tamara* niet langer te lijden, geen pijn te hebben en konden wij beslissingen maken die later in de zwangerschap niet meer mogelijk waren geweest. We konden een spontane miskraam voorkomen, en goed begeleid het proces door.
Dat iedereen hierin zijn eigen keuzes maakt moge duidelijk zijn. En juist daarom vind ik dat de Nipt vergoed moet worden. Zodat iedere (toekomstige) ouder hierin zijn eigen beslissing kan maken. En niet afhankelijk is van (dure) medische zorg in het buitenland.

Wat vind jij van dit dilemma? Ik ben benieuwd!

5 gedachtes over “Nipt dilemma’s

  1. Ik ben hardstikke voor het ter beschikking komen van deze test. Het is aan de ouders, en aan hen alleen, om consequenties te trekken. Daar hebben anderen zich niet mee te bemoeien, zoals anderen zich ook niet hebben te bemoeien met de beslissingen van mensen die zo’n kindje laten komen. De huidige actie van tegenstanders is verwerpelijk: het zijn weer de fundamentalistische Christenen die iets te zeggen willen hebben over de beslissingen van anderen (andersdenkenden). Hun opvattingen zijn niet absoluut! Zij stellen ook dat elke foetus recht op leven heeft; dat is in strijd met de wet, die tot 26 weken het beslissingsrecht aan de ouders laat. En daar hoort het ook. Maar ze geven nooit op de naar hun interpretatie van Bijbelse normen te proberen op te leggen aan anderen.

    Like

  2. Wij hebben de test ook gedaan. Wij wilden weten wat ons te wachten stond. Zou ons kindje down hebben? Dan hadden we nog zo’n 27 weken de tijd om ons zo veel mogelijk in te lezen etc over het downsyndroom. En daarnaast kan er dan natuurlijk ook de juiste medische hulp zo snel mogelijk paraat zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s