Borst vs Flesvoeding

Echt Lies

Een ‘discussie’ die je in mammaland veel tegenkomt.
Geef je borst of fles? Er wordt soms gesproken van de borstvoedingsmaffia. Omdat er vrouwen zijn die de fles verafschuwen. Want borstvoeding is het beste dat je je kind kunt geven. Hoe durf je voor wat anders te kiezen?
Zelf vind ik het allemaal overdreven. Je kiest wat je kiest, en jou beslissing, jou (op)voeding.
Zelf had ik best borstvoeding willen geven. Maar we wisten al dat dit in mijn geval door diverse redenen lastig zou worden. We hebben ons dus verdiept in beide. En flessen in huis gehaald, en voeding.

We kozen voor hypoallergene voeding mocht het nodig zijn. Aangezien ik aardig allergisch ben scheen dat het beste te zijn. Later hoorde we van de kinderarts dat dat onzin was.  Dat je een kind juist moet bloodstellen aan eventuele allergenen, en dat je pas moet gaan elimineren op het moment dat je kind allergisch lijkt. Maar hij gaf ook aan dat borstvoeding het meest op hypoallergene flesvoeding lijkt. Dus vanuit dat oogpunt was het de beste keuze achteraf gezien.

Na de bevalling bleek dat mijn voeding inderdaad niet op gang kwam. Nog geen toeschietreflex, nog geen druppel melk. Dus werd de flesvoeding snel uit de kast getrokken.
Prima voor ons, prima voor Polletje. We kozen ook voor een huismerk inplaats van een duurder ‘wijhebbenookeentijdschrift’merk. De melk van ons huismerk leek qua waardes zo op het duurdere merk, dat we het wel prima vonden. Die 0,001 gram meer of minder natrium of vitamine watdanook maakte in mijn ogen niet uit. Mijn portemonnee dacht daar anders over. Die was er wel blij mee.

Dat een ander daar andere keuzes in maakt is duidelijk. En soms moeilijk te begrijpen voor de buitenwereld. Ik vind ook dat een kind moet eten. Hoe dan ook. En of je dat nu via de borst of fles doet. Het maakt me niks uit.Ga jij voor het onderste uit de kan en doe je er alles aan je kind borstvoeding te geven? Of vind je flesvoeding wel prima? Benieuwd naar jullie ervaringen!

2 gedachtes over “Borst vs Flesvoeding

 1. Hoi hoi.
  Bij mij is borstvoeding beide keren goed gelukt,bij mn premature zoon heb ik er hard voor moeten werken om het met kolven op gang te krijgen.
  Waarom ik zo hard geprobeerd? Uhm dat was een gevoelsdingetje. Zelf ben ik groot geworden op flesvoeding en om me heen kiezen vriendinnen bewust voor flewvoeding.
  Ook daar sta ik achter, want ik vind dat je gevoel goed moet zitten.
  Weet je wat ik het belangrijkste vind? Dat je kindje voeden een fijn en intiem moment moet zijn….en dan maakt het niet uit of het borstvoeding of kunstvoeding is.

  Ik ben inmiddels gestopt met borstvoeding. En voor geen goud koop ik de dure commerciële kunstvoeding. Je wordt genept waar je bijstaat. En gewoon met een jaar naar gewone melk…hop 😊

  Like

 2. Voor mij was de eerste keuze borstvoeding. Ondanks de premature geboorte van onze dochter, kwam de productie het eerste uur al op gang. Heel lang mijn best gedaan om borstvoeding te geven. Toen ik het fulltime kolven zat was, was kunstvoeding een prima alternatief. En gewoon Een eigen merk. Net zo goed als de dure merken, alleen een ander smaakje misschien 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s