Donor

Echt Lies

Ben jij donor? Van bloed, moedermelk of organen?
Waarom wel of waarom niet?
Zelf ben ik bloed, stamcel en orgaandonor. En was ik urine donor (ieuuw dat klinkt vies)
Melkdonor werd lastig aangezien ik flesvoeding gaf.

Iedere 3 a 4 maanden wordt ik opgeroepen om een halve liter bloed te doneren.
Bijna gezellig vind ik het er. Eerst een praatje met de arts. Bloeddruk meten, vragenlijst die je voor je binnenkomst bij de arts invulde doornemen en kijken of je geschikt bent om te doneren. Hb meten en op naar de stoelen.
Aanprikken, de hand in beweging houden met een stressbal en intussen een praatje maken met de mensen om je heen. En een minuut of 20 later is het alweer klaar. Als het niet minder is.
Nog een theetje en wat te eten en weer op naar huis. Pace of Lies!

Maar degene die aangereden is en een levensreddende operatie heeft gehad omdat hij zoveel bloed verloor denkt daar waarschijnlijk anders over. Die kunnen niet zonder.
Of de kankerpatient wiens HB zo laag is dat hij er naar van is, die knapt zienderogen op van iedere druppel bloed die via het infuus binnendrupt.
En als ik dan hoor dat mijn eigen achternichtje veel bloed nodig had, en kreeg tijdens een voor haar levensreddende operatie. Dan ben ik blij dat ik ‘haar’ dat indirect kan geven.
En wist je dat er ook medicijnen gemaakt worden uit bloed? Ook niet onbelangrijk!

Net zoals er een zwangerschapshormoon gehaald wordt uit urine van zwangere vrouwen. Moeders voor Moeders regelt dit, en zij zorgen zo voor heel veel geluk. Want hoe rot is het als je niet zwanger kunt worden zonder dit medicijn? En hoe fijn is het dan dat het medicijn er is, en als het dan ook nog helpt…. Zelf heb ik beide zwangerschappen urine ingeleverd. Kleine moeite groot gebaar. En ook al was ik blij dat ik er weer vanaf ben. (heel fris ruikt het niet, en ik vond het ook een beetje een gedoe) zou het zo weer doen als het kon.

En wat nou als ik een nier nodig heb? En mijn familie me deze niet kan geven?
Of als mijn hoornvliezen opeens onherstelbaar beschadigd zijn? Door wat dan ook? Dan ben ik ook blij als er een orgaan of nieuw hoornvlies beschikbaar is. Zelf geloof ik niet dat ik er wat aan heb na de dood. Geloof niet in reïncarnatie, wel in het helpen van je medemens.
Dat is de reden dat ik besloot donor te worden. Inmiddels heb ik Emiel ook (in vrije wil ;)) de formulieren in laten vullen.

En wat als mijn stamcellen nu precies de goede zijn voor die ene patient? Dan mogen ze me bellen. En aanvaar ik de ingreep die dat met zich mee brengt. In de hoop het leven van een ander te redden.

Wil jij donor worden? Vul dan het inschrijfformulier in! Voor Moeders voor Moeders Stamceldonor Bloeddonor of Orgaandonor .
Zou tof zijn!

Een gedachte over “Donor

  1. Plasma, orgaan en (ex) urine donor! Helaas mag ik geen stamceldonor zijn. Melkdonatie heb ik overwogen, maar toen besloten om mijn enorme overproductie te bewaren voor wanneer onze kleine het zelf nodig had.
    Ik heb er graag anderen mee, omdat ikz elf ook geholpen wil worden als dat nodig is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s