Speen or not to speen?

Echt Lies

Voordat ik bevallen was wist ik het zeker, mijn kind kreeg geen! ik herhaal GEEN speen!
Niet nodig, onzin, geen gezicht, en ze heeft toch een duim?
Ze was nog geen 24 uur oud toen kreeg ze… juist ja een speen.
Ze was in de nacht erg onrustig, en de verpleegkundige opperde een speen. Ze maakte er eentje van een flessentut met een spuugdoek eraan zodat hij bleef liggen.
Pollie was direct stil, en ik was overtuigd, thuis doen we het gewoon zonder.

Helaas volgde er nog een opname op de kinderafdeling waarbij ik door diverse redenen in de nachtelijke uren niet bij Polletje kon zijn. Haar zuigbehoefte was groot, en dus gaven de verpleegkundige op de afdeling haar een speen. Ik gaf flesvoeding dus speen-borst verwarring zou niet optreden. Ik ging direct overstag toen ik las en later ook zelf las dat ze er echt rustig van werd. Mijn moeder werd gebeld en zij haalde meteen 2 echte spenen. Wel zo makkelijk.

Nooit maar dan ook nooit had ik verwacht zo blij te zin met de speen. Pollie snapt(e) van haar duim helemaal niks. Maar had wel een grote zuigbehoefte. Speen erin en het was opgelost. Ze werd er rustig van, sliep sneller en leek de krampjes beter door te komen.
Alleen het geval in haar mond houden was lastig. Soms sopte ze zo hard dat ze hem perongeluk uit spuugde, en zelf weer pakken was uiteraard geen optie.
Dus wij ons bed uit, speen erin, bed weer in. Na een keer of 6 waren we dat ook wel zat.
Tja wat dan? In het ziekenhuis leerde ze ons een spuugdoek door de speen te doen. Dan bleef hij beter liggen. Dat werkte! Intussen verzamelde ik spenen. In de luiertas, auto, boven, beneden, overal lag er wel eentje. Want altijd kwijt!

Maar ja, dan had ze kramp, was ze mega onrustig, en lukte het haar niet om de speen te pakken. We gaven cinababy van VSM tegen de kramp. Dat werkte. En ze vond het nog lekker ook. Al snel ging eerst de cinababy in haar mond en direct de speen erachteraan. Ze leek wel een verslaafde, zodra ze de cinababy proefde was ze stil. En pakte ze haar speen ook weer.
Al snel ging op de speen een druppel cinababy, en sliep mevrouw snel weer verder.

Maar ik was nog altijd overtuigd, die speen, die moet eruit. Ze kreeg hem alleen al in bed en als we haar vervoerde in de auto. Een bezoek aan mijn tandarts bracht advies. Zij adviseerde te stoppen net voor het 1ste levensjaar. Dan word de zuigbehoefte minder, en treed gewenning op. Het zou kunnen zijn dat je kind flink moet wennen. Maar op deze leeftijd was dat het minst aan de orde aldus onze mondhygiënist.
Dus gingen we de ochtend erop direct aan de gang. Eerst speenvrij in de middagslaapjes en daarna in de nacht was het advies. De middag ging prima. Ze huilde iets langer dan normaal, maar sliep vrij snel in. Na een week hebben we ons ook gewaagd aan de nacht. En ja hoor, ook dat ging inmiddels prima.  Vlekkenloos speenvrij!
En als je haar inmiddels een speen geeft weet ze niet meer wat ze ermee moet. Ik blij!
Want vind het nog altijd een beetje een raar gezicht, een wat ouder kind met speen. Maar kan me ook super goed voorstellen dat je er wel voor kiest je kind een speen te geven als dat rust brengt. Bij de een is de behoefte nu eenmaal groter dan bij de ander.
Waar ik in het begin echt afkeer tegen een speen had, weet ik nu wel beter!

Heeft jou kind een speen? Benieuwd hoe jullie ermee omgaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s