Melanine giftig of valt het wel mee?

Echt Lies

Maanden, misschien al wel jaren staat het internet er bol van. BPA is giftig. Kan kanker veroorzaken, en moet vermeden worden. Ik heb me er nooit echt in verdiept en nam aan dat de regering, de fabrieken of weetikhetwie wel zou regelen dat ik er niet teveel van binnen zou krijgen.
En zo handel ik eigenlijk nog steeds. Ik koop het speelgoed dat ik leuk vind voor mijn kind. Eet en drink van de borden en het bestek dat ik fijn vind, en mik het met regelmaat in een sopje/vaatwasser/magnetron.

Vanmiddag kwam ik een bericht op facebook tegen dat de lepeltjes en bordjes die we gratis kregen van een heel bekend botermerk giftig zijn. Er zat namelijk melanine in. En dat is kankerverwekkend, het stofje is vooral bekend van het melanine schandaal in China. 3000 baby’s kwamen met ernstige  klachten in het ziekenhuis terecht, en 6 kindjes stierven er zelfs. En dat spul zat in/aan de borden en lepels waar mijn kind dagelijks uit at?
HELP!!!

Alhoewel, ze eet het lepeltje toch niet op? En neemt ook geen happen uit het bord. Hoe zit het dat dan? Want ze stopt het wel dagelijks in haar mond. Moet het direct weg en vervangen worden door bamboe, of RVS of valt het wel mee? Tijdens het eten vroeg ik het aan Emiel. (Polletje at van haar melanine bord, met een normale lepel) Hij wist het ook niet. Kon wel het China verhaal maar verder? Kortom zoeken we uit!

Een (snelle) zoektocht maakt me niet veel wijzer. Wat ik wel leerde is dat melanine inderdaad kankerverwekkend kan zijn, maar dat is wel als je chronisch wordt blootgesteld aan melanine. Is dagelijks van een bordje eten chronisch? Dat stond er niet bij. En kon ik eigenlijk ook niet terug vinden. De stof komt in het geval van borden en bestek vooral vrij bij verhitting en zure stoffen. Er stond ook dat het IARC Melanine indeelde in klasse 3. De niet onder te brengen categorie. Kortom, ze weten ook niet precies bij welke hoeveelheid je kanker kan krijgen. Ook vond ik dat Melanine meestal geen kanker veroorzaakt maar nierproblemen (nierstenen) dat gebeurde ook bij de Chineese kindjes. Geen kanker dus?
Wat ik wel vond is dat de hoeveelheid melanine die lekt niet giftig schijnt te zijn. Maar waar dat dan precies stond. Dat stond er dan weer niet.
En ik las ik een artikel waarin stond dat er een onderzoek geweest was bij 12 personen waarvan er 6 hete soep uit een melaninebord aten, de andere van porselein. De mensen die aten van en melanine bord hadden een sterk verhoogd concentraat melanine in hun urine. Maar ze hadden niet onderzocht wat dat met je lichaam deed.
Vervolgens stond ergens dat melanine alleen niet zozeer giftig is, maar dat het meer de combinatie met cyanuurzuur giftig kan zijn. Kan! Vervolgens gaan de meeste artikelen over kinderborden van melanine weer verder over formaldehyde. Want melanine blijkt meestal formaldehyde te zijn. En formaldehyde is dan weer giftiger.

Kortom, een onwijze studie, waar ik tot nu toe nergens op 1 plek de resultaten kan vinden. Hoe giftig is melanine nu eigenlijk? Misschien kan de NPO er eens een programma aan wijden. Feit is wel dat het giftige stoffen bevat, en dat die kunnen opstapelen in je lijf. Maar krijg je niet altijd giftige dingen binnen? Uitlaatgassen, rook, suiker (is volgens sommige ook echt gif) ga zo nog maar even door. En at ik niet vroeger ook standaard van Melanine, juist omdat het zo onbreekbaar is. Milieu vriendelijk blijkt het niet te zijn. Het is niet recyclebaar.

Onze conclusie is dat wij Polletje voorlopig gewoon van haar melaninelepel en bord laten eten. Het niet in de magnetron zullen zetten. En als we nog eens nieuwe borden of lepels nodig hebben voor haar dat we dan een alternatief zullen kopen.
Ben wel heel benieuwd naar jou mening hierover, vond jij degelijkere onderzoeken? Waar baseer jij je mening op? Schrapte je al het melanine uit je huis of vind je deze blog onzin en laat je het langs je heen gaan?

 

Een gedachte over “Melanine giftig of valt het wel mee?

  1. Ik heb bamboe bordjes en bestek en bekers aangeschaft. Vind ik fijner en prettiger.
    Vooral voor het warme eten ivm dus de malanine die dan vrij komt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s