Moederfiets, gewone fiets, aanhangfiets,

Echt Lies

Iemand die niet genoemd wil worden bij naam vroeg me een blog te schrijven over fietsen, en dan in het specifiek moeder fietsen. Dat kan geregeld worden! Dit is dus geen gesponsorde post. Maar eentje uit mijn eigen duim!

Ik heb een bijzondere band met fietsen. Ooit fietste ik 1,5 keer de Roparun. Op een gesponsorde fiets fietste ik de helft van Parijs naar Rotterdam. Zo’n 220 km in 45 uur. Berg op berg af, om geld op te halen voor kankerpatienten.
Toen ik op mezelf ging kocht ik een Cortina met rek voorop en een plastic krat erop.. Dat wilde ik al jaren. Het was net voordat het mandje voorop hip werd. Flink wat boodschappen heb ik erop gehaald, maar na 3 jaar buiten staan was mijn Cortina het zat, roestte weg en wabbelde over de weg.
Een Gazelle Miss Grace volgde. Wat een fijne fiets! Helaas vonden de mensen met een busje dat ook. Toen wij op vakantie waren namen zij hem mee. Zo voor de deur vandaan. Met slot en al. De sleutel gaf ik ze er vrees ik bij. Aangezien we net getrouwd waren had ik niet zo heel veel geld over voor een fiets. We kochten wederom een Cortina. Maar echt vriendjes ben ik met deze nooit geworden. Het is een echte woon werk fiets.
Polletje erop vervoeren is geen optie. Het stuur is te krap voor een zitje, en achterop mag het niet. Dus toen ze zelfstandig kon zitten togen we opnieuw naar de fietsenmaker, opnieuw voor een fiets. Nu eentje waar we samen op kunnen en flink wat jaren mee kunnen doen.

Wat ik belangrijk vind aan een fiets waarop je je kind vervoerd:
– Een dubbele standaard, zodat de fiets stevig en stabiel staat als je je kind erop en eraf tilt.
Genoeg moeders doen het zonder, maar ik vind het ideaal. Zelfs bij flinke wind waait mijn fiets niet om!- Een goed stuurslot, zodat je je kindje (wel bewaakt!!!) eventjes los kan laten zodat je normaal op kunt stappen. Ook dit doen veel moeders zonder. Maar ik vind het fijn. Het stuur knakt nooit om, niet met en niet zonder kind. Dat laad wat stabieler.
– Genoeg ruimte tussen het stuur en het zadel. Moederfietsen hebben meer ruimte tussen het stuur en het zadel, zo pas je er met zitje en al ook nog normaal tussen. Ik vind het zelf niet fijn als het zitje tegen mijn voorgevel geperst zit.
– Eventueel een fietstassenverlenger voor als je het zitje achter gaat gebruiken. Zelf kan ik niet zonder fietstassen. even een luier meenemen, wat zonnebrand, water en wat boodschappen. Maar als je een zitje achter hebt moeten de benen van je kindje er ook nog tussenpassen. Dat lost de fietsenmaker tegenwoordig op met een bagageverlenger.
Niet meer zoals vroeger met je benen in de fietstassen van de fiets van het vriendje van je moeder. De fietstassen zitten er gewoon achter.
– Versnellingen. Zelf heb ik er 5. Meer dan genoeg voor het huistuinenfiets werk dat ik doe. Ga je de bergen in Frankrijk met kind en al op zou ik voor wat meer versnellingen kiezen.

Je kan het af met een gewone fiets waarop je een zitje laat monteren, maar zelf vind ik de bovenstaande punten zo belangrijk dat wij uitkwamen op een moederfiets. Die maakt het pakket compleet. Ik probeerde er 5 van diverse merken. En kwam uit bij de goedkoopste. De Sparta Amazone. Deze heeft wat brede banden, maar hij fietste het lichtst. Het stuur zit nu op een blok zodat het verder naar voren geplaatst is. Gaat het zitje naar achteren wordt het blok verwijderd en gaat het stuur weer naar achteren. De bagageverlenger zit er standaard bij, en ook de dubbele standaard zit er al op. En zoals gezegd heeft hij 5 versnellingen.

Ik denk dat het altijd handig is om een fiets te proberen voordat je hem koopt. Je te laten informeren over de hoogte van het frame. (ik heb met mijn 1.76 een M frame).
Vergeet uiteraard niet om ook een veilig en goed fietszitje te kopen. Wij kochten een Yepp zitje. Als beste getest, van materiaal dat niet nat blijft, niet verkleurd en tegen een stootje kan. En ook het windscherm namen we erbij. Polletje vind veel wind in haar ogen niet erg fijn. En aangezien het hier in Nederland altijd wel waait..

Wat voor fiets heb jij, wat vind jij belangrijk aan een (moeder)fiets?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s