Wat deel je? Of wat juist niet?

Echt Lies

Met de socialmedia en blogs overal wordt er wat afgedeeld. Foto’s filmpjes, verhalen, fragmentjes of soms enkel een woord. Vaak scrol ik er voorbij en soms denk ik oh wat leuk. Of niks, soms denk ik gewoon niks. Andere momenten bekijk ik het filmpje en haak ik halverwege af omdat het me niet interesseert, maar soms bekijk ik het 4 keer omdat het me raakt, of omdat het zo grappig is. Ik volg de social media als tijdverdrijf, omdat ik nieuwschierig ben en omdat ik het leuk vind om op de hoogte te blijven van het wel een wee van sommige mensen.

Sommige delen alles, van wat de dokter heeft gezegd over de ingegroeide teennagel van pietje en de lab uitslagen van het poepmonster van dochter lief (Heeelp we hebben wormpjes!) tot hoe zeer het wel niet deed om je grote teen te stoten.
Andere delen niets, zogenaamde lurkers. Zij hangen dagen op internet rond, lezen overal mee maar posten en delen zelf niks.

Zelf probeer ik bewust om te gaan met wat ik deel. Hier op de blog geen naam van polletje zodat haar vriendjes over 20 jaar haar niet via Google terug vinden. Op facebook en instagram plaats ik wel foto’s maar wel op mijn gesloten account en enkel plaatjes waar geen bloot op te zien is (badpakken vind ik al niet zo prettig), geen zielige ziekige kindjes, En geen vieze dingen.
Maar nu ik erover nadenk ook geen dingen waar ik minder trots op ben. Een rommelig huis, een kind volledig onder de spaghetti  of foto’s waar ze heel boos op kijkt of andere oncharmante plaatjes. Want ondanks dat de foto van Pollie in haar naakje op de wc met enkel haar laarzen aan en de folder van de supermarkt in haar handen super grappig is vind ik hem niet toonbaar. Als een ander dat wel vind prima, maar ik pas.
Maar ga ik ook weer niet zover dat ik enkel geposeerde foto’s plaats. Het mag beste en beetje spontaan blijven. Ook bewerk ik mijn foto’s niet, en plaats ik er geen filters overheen. Alhoewel zwart wit officieel natuurlijk ook een filter is.

Ik heb het gevoel dat met name instagram en blogs momenteel vooral schijnwerkelijkheid laten zien. Tip top verzorgde plaatjes van gemakupte meiden die zeggen dat ze net uit bed komen. Uber gezonde maaltijden zonder ook maar een grammetje suiker of vet, en met 29383 # om maar gezien te worden. Iets wat me ook weer irriteert, want het leven gaat nu eenmaal niet enkel over suiker of vet, en niemand komt perfect gestreken zonder warrig haar uit bed. (alhoewel….)

Toch ken ik ook mensen die nog bewuster dan ik zelf foto’s delen. Geen hoofden of herkenbare gezichten, of alles behalve hun kind. Sommige uit angst dat iemand er vandoor gaat met hun foto’s om er niet al te nette dingen mee te doen. Andere uit respect en privacy naar hun kind toe. En ondanks dat ik dat soms jammer vind (kinderen kijken is nu eenmaal leuk) heb ik er wel respect voor. Je moet vooral zelf kiezen wat je deelt.

Zelf heb ik ook wel eens feedback gehad op mijn geleverde bijdragen op internet. Een filmpje van de zwangerschap incl echo vonden sommige te intiem om te delen. Terwijl ik er juist trots op was. Prima dat zij dat zeggen, andere vonden het wel mooi om te zien. Ieder zijn mening dus.

Zelf kies ik ervoor enkel dingen te delen die ik ook leuk zou vinden om te zien bij een ander. Geen doktersverslagen, geen viezigheid, pietluttigheid, doorstuurplaatjes of grove grappen. Als een ander dat wel wil delen prima, maar ik lees het niet, en als ik me te vaak erger ontvolg ik mensen. Hoef ik me niet te ergeren en zij kunnen hun ei alsnog kwijt.
Over ergeren gesproken,  ik erger me ook gigantisch aan halve verhalen, steekwoorden waar ik niks mee kan en zinnen die reactie uitlokken maar waar niemand iets mee kan. Zo gelukkig vandaag… Maar zonder reden, of Daar kan ik nu zo kwaad om worden, maar zonder verhaal. Ik mag nog niks zeggen maar vind het zo leuk! Zeg dan ook niks! Of deel direct het hele verhaal, zijn we daar ook weer vanaf.

Ik ben wel benieuwd waarom jij dingen wel of niet deelt? En waar je je aan stoort bij andere?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s