Roze, blauw, paarden en tractors

Echt Lies

Van de week liep ik bij de grootste Duitse supermarkt in Nederland de spijkerbroekjes waren er in de aanbieding. En dan ook nog precies de broekjes die ik zo fijn vind voor Polletje. Soepel, elastiek aan de bovenkant en mooi donker van kleur. Jongensbroeken 5 euro staat er groot op het bord boven de bak waar ze in liggen. Jongensbroek? Waarom mogen alleen jongens deze broek aan. Bij nadere inspectie  blijkt het ook op de knoop te staan. Boysjeans. Nou het zal wel, ik nam hem mee. Hij blijkt erg leuk te staan en lekker te zitten.

Polletje is een meisje dat mooie blonde haren heeft, vaak een jurkje draagt die haar moeder haar vakkundig over haar hoofd heen trekt, om vervolgens op pad te gaan naar spinnetjes, te kijken of ze ergens een tractor kan spotten of een vliegtuig hoort vliegen.  Op het KDV speelt ze net zo lief met de auto’s als met de poppen. En ook thuis hebben we inmiddels een vliegveld en een snelweg. Om de trein niet te vergeten. Ze rijd graag op haar zebra, en draagt vol trots haar Teva’s van de jongens afdeling. Ze zijn namelijk rood, en niet roze. En er staan zebra’s op, en geen aardbeitjes. En ondanks dat je steeds meer leest dat ouders hun kind motiveren om te spelen waarmee ze willen spelen, of het nu paardjes, barbies  of tractors zijn blijf je ook het roze blauw gedoe houden.

Ik tracht momenteel mijn drager te verkopen. Iets anders is ook wel weer eens leuk. Een moeder reageerde, oh ik vind hem geweldig, helaas heb ik een jongen en zit er in jou drager roze. Wat is dat toch? Waarom is een grijze drager met enkele roze sterren fout voor en jongen? Waarom mag je dat als moeder niet mooi vinden en je zoon erin dragen? Is dat echt zo gek? Of durven we dat niet? Bang dat mensen denken dat je een meisje in je drager hebt inplaats van een jongen?
Iemand zocht een bakerzak, een ander bood haar een roze te leen. Maar ze kocht dan liever een nieuwe grijze, wat wat moest haar zoon later anders wel niet denken?
Ik snap dat niet helemaal.

Waarom mag een jongen niet wild zin van paardrijden? En een meid niet van motorcross of treinen?
Als ik mijn meid korte haren wil geven, blauwe shirts wil aantrekken en carsschoenen dan moet dat toch kunnen? En als jou zoon een roze shirt wil met een prinses erop dan is dat toch ook prima? Als hij jou je nagels ziet lakken en dat ook wil is dat toch geen probleem? Ik vraag me echt af waar we nu zo bang voor zijn. Dat je jongen opeens een meisje wil zijn omdat hij vroeger in een roze slaapzak lag? En stel nou dat hij dat echt wil. Zou je jezelf daan de schuld geven omdat hij op die manier nu eenmaal gelukkiger is? Bang dat je meid thuis komt met een andere meid omdat ze vroeger met tractors speelde, of liever timmerde dan tekende? En ook hier weer, als haar dat nou gelukkig maakt, dan is dat toch niet erg, of je het nu aanmoedigde of niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s