Oordelen en veroordelen

Echt Lies

Van de week liep ik er weer twee keer tegenaan. Moeders die elkaar veroordelen. Zichzelf keihard uiten achter hun veilige toetsenbord. En ik vraag me dan af waarom dan?

Een moeder stelde in een moeder groep de vraag of iemand koemelk vrije voeding had voor haar zoon die al zeven maanden om de twee uur kwam. Ze wilde graag kijken of hij daarop langer sliep maar om nu een pot van 34 euro te kopen (dat kost een pot pepti als je hem zelf moet betalen) de reactie waren niet van de lucht. 

Flesvoeding was slecht. Absoluut niet de oplossing en het cb die dit advies gaf was knettergek en het moest verboden worden. Het hoorde erbij en dat moest ze maar accepteren. De borstvoedingsmoeders hadden gesproken.  Huh? Ze vroeg toch alleen of iemand een beetje pepti voor haar had? De flessenbrigade stond ook direct op. Wie waren ze wel niet. Een hun kind was toch ook groot geworden en sliep wel/niet door op flesvoeding. Blablabla

Vanmorgen postte een moeder een mooie foto van haar kind die net wakker werd. Duim in de mond. Kroel in de hand. De eerste reactie was; lief maar pas je op met duimen? Het veranderd de stand van de tanden. Ook goede morgen mevrouw de moraalridder.

Ik vraag me af wat dat toch is. Waarom moeten we onze eigen idealen zo beschermen? Waarom moeten we met name online zo hard oordelen? Is het onzekerheid bij de moraalridder zelf? Bang dat een ander haar afvalt en daarom zelf maar hoog van de toren tetteren? Is het kijken hoe andere reageren om er dan (weer) achter te komen dat er veel mensen zijn die het met je eens zijn. En net zoveel die een andere mening hebben. Is het het zo overtuigd zijn van je eigen ‘geloof’ dat je dat gevraagd en ongevraagd uit? Of is het nog wat anders? Wie het me kan vertellen ik hoor het graag.

Waarom kunnen we niet gewoon ons mond houden? Waarom moeten we andere zo aanvliegen dat ze er onzeker van worden. Ze verlaten de groep of verwijderen de discussie of foto. Terwijl ze eigenlijk alleen iets wilde vragen of een mooie foto wilde laten zien. Niet meer niet minder. 

Laat elkaar toch in de waarde dames. Dan hoef jij niet bang te zijn omdat iemand over jou oordeelt en durft een ander gewoon om advies te vragen. Dan kun je altijd nog de held uithangen en vertellen hoe jij het doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s